Erdem Kaya, ‘Çalışan Buluşları Yönetmeliği’ni Değerlendirdi

Erdem Kaya, ‘Çalışan Buluşları Yönetmeliği’ni Değerlendirdi

ERDEM KAYA, ‘ÇALIŞAN BULUŞLARI YÖNETMELİĞİ’Nİ DEĞERLENDİRDİ

Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu’nun yılbaşında çıkmasının ardından merakla beklenen ‘Çalışan Buluşlarına İlişkin Yönetmelik’ nihayet yürürlüğe girdi. Uluslararası Patent Birliği (UPB) Başkanı ve Avrupa Patent Vekili Erdem Kaya, yönetmeliğin merak edilenleri ve getirilen yenilikler hakkında açıklamalarda bulundu.

Yönetmeliğin esas amacının çalışanların buluşları ile ilgili bedel tarifesini ve uyuşmazlık halinde izlenecek tahkim usulünü ortaya koymak olduğunu aktaran Kaya; “Ayrıca yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen buluşlara ve kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde ortaya çıkan buluşlara ilişkin usul ve esasları belirlemek de bu yönetmeliğin amaçları olarak karşımıza çıkıyor. Özel şirketler için olan taraf için getirilen “teşvik ödülü” kavramıyla hizmet buluşu için patent başvurusu yapılan çalışanlara net asgari ücretten az olmayan bir ödeme yapmak zorunlu hale geldi diyebiliriz. Bu ödemenin patent başvurusuna ilişkin şekli uygunluk bildirimi geldikten sonraki 2 ay içinde yapılması gerekiyor” dedi.

MUCİT ÇALIŞANA ‘BEDEL’ ÖDENECEK

Yeni yönetmelik sayesinde buluşun işletme tarafından kullanılması ya da lisanslanması durumunda elde edilen kazançtan çalışanın da bir “bedel” isteyebileceğinin altını çizen Erdem Kaya; “Bu bedelin hesaplanması noktasında öncelikli belirleyici unsur patentli ürünlere sağlanan vergi istisnasında kullanılmak üzere işletme tarafından belirlenen ve bildirilen kazanç. Eğer böyle bir bildirim yoksa bu durumda kıyas, işletmenin buluştan sağladığı belirlenebilen yarar ya da tahmin (böyle bir buluşu satın almak için ödenmesi gereken rakam) yöntemlerinden uygun olan biriyle bu değer belirlenebilecek. Diğer taraftan rakam belirlenirken buluşu yapanın görevine göre belirlenecek bir katsayı da dikkate alınacak. Örneğin; buluşu yapan bir Ar-Ge mühendisi ise daha düşük bir katsayı uygulanırken, bir üretim mühendisi için daha yüksek bir katsayı söz konusu olacak” diye konuştu.

TAHKİM VE ARABULUCULUK KOLAYLIĞI

Yönetmelik sayesinde anlaşmazlık durumlarında da farklı çözüm yollarının devreye sokulabileceğini kaydeden Erdem Kaya; “İşveren tarafından çalışana ödenecek bedel ve ödeme şeklinde anlaşılamaması durumunda ise tahkim ya da arabuluculuk mekanizmaları öneriliyor. Böyle bir süreçte de ödenecek bedelin hesaplanması yönetmelikte önerilen ve yukarıda da kısaca bahsettiğim yöntemlerden uygun olanına göre yapılacak. Peki, verilecek bedel ne oranlarda olacak? Bunun cevabı tabi ki her durum için değişse de yönetmelikte verilen örnek hesaplamada, buluşundan 10 milyon TL kazanç elde ettiği bir Ar-Ge mühendisine çalıştığı işletmenin yaklaşık 15.000 TL’lik bir bedel ödeyeceği belirtilmiş. Süreç içinde daha detaylı analizleri de yapıyor olacağız. Erdem Kaya Patent olarak uzman kadromuzla bu önemli gelişmeye en kısa sürede uyum sağlamanız ve hukuki olarak güvenli tarafta olmanız için tüm desteği vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

Bu gönderiyi paylaş